Ampulün Patlamasına Ne Sebep Olur?

Ampulün Patlamasına Ne Sebep Olur?

Ampulün Patlamasına Ne Sebep Olur?

Ampuller her zaman en uygunsuz anlarda patlar. Uzun bir günün ardından belki de dinlenirken bir odada oturuyorsunuz ve aniden ışıklar sönüyor. Yanan ampuller can sıkıcı bir rahatsızlıktır, ancak genellikle basit bir çözümleri vardır. Patlayan ampuller daha ciddi bir soruna işaret eder ve hızlı ve dikkatli bir müdahale gerektirir.

Peki ampullerin patlamasına aslında ne sebep olur? Bu korkutucu olayın meydana gelmesinin en yaygın nedenlerinden bazılarını inceleyelim.

  • Ampulün Tabanında Yalıtım Eksikliği
    Bazen ampul üreticileri ampul tabanında yeterli yalıtım kullanmazlar. Ampulün tabanında yalıtım eksikliği metal tabanın erimesine neden olur. Taban eridiğinde ampulde depolanan gaz dışarı sızar. Sızan gaz, ampulün patlamasına neden olan bir basınç dengesizliğine neden olur.
  • Soket Bağlantısının Gevşek Olması
    Ampul ile soket arasındaki gevşek bir bağlantı da ampulün patlamasına neden olur. Gevşek bir bağlantı, elektriğin içinden akmak yerine temasın üzerinden atlamasına neden olur. Bu, bağlantının aşırı ısınmasına ve ampulün patlamasına veya patlamasına neden olur. Buradaki çözüm basittir: ampulleri soketlerine tam oturana kadar sıkın.
  • Uyumsuz Ampul Watt Değeri
    Aydınlatma armatürlerinin belirli watt değerlerine sahip ampullerle çalışmak üzere tasarlandığını bilmiyor olabilirsiniz. Bir ampul armatürünün watt sınırını aşınca, armatür aşırı ısınıp ampulün patlama riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olur. Aydınlatma armatürünüz için önerilen ampul watt değeri soketin yan tarafındaki etikette basılı olmalıdır. Orada yoksa, üreticiyle iletişime geçmek veya armatürde mümkün olan en düşük watt değerine sahip ampulü kullanmak isteyebilirsiniz.
  • Ellerinizdeki Yağ
    Bir ampule ellerinizle dokunduğunuzda, cildinizdeki yağın ampulün patlamasına neden olabileceğini muhtemelen düşünmezsiniz. Halojen ampuller cilt yağlarına karşı özellikle hassastır. Halojen bir ampul açıldığında, yüzeyde bıraktığınız yağ ısınır ve sıcak bir nokta oluşturur. Yağ ısınmaya devam ettikçe, çatlaklar oluşmaya başlayabilir ve bu da ampulden gaz sızmasına neden olabilir.

Sızan gaz sonunda ampulün patlamasına neden olabilir. Bir ampulde çatlaklar oluştuğunu görürseniz, armatürü kapatın ve ampulü hızlı ve dikkatli bir şekilde çıkarın.

Patlayan Ampullerle İlgili Yardım Alın

Evinizdeki ışıkların titrediğini, patladığını veya sık sık yandığını fark ettiniz mi?Tüm aydınlatma sorularınıza ve endişelerinize yanıt almak için bizi bugün arayın. 

Hemen Ekip Çağırın

Tüm elektrik arızalarınız ve elektrik teknik servis ihtiyaçlarınız için bizi arayın. Ustalarımız hemen gelsin.

0554 194 06 46

7/24 Açık Elektrikçi

Ankara'nın tüm ilçelerinde 7/24 aktif elektrik tamiri,onarımı, teknik servisi, montajı hizmetleri veriyoruz. Hızlı servis ve kesin çözüm için bizi arayın.

Hemen Arayın

Ankara En Yakın Elektrikçi

Aktif Elektrik Servisi
Elektrik arızalarınızda, acil durumlarınızda, daima yanı başınızdayız. Ankara Elektrikçi ile güvenli ve hızlı çözümlere sadece bir telefon uzaktasınız.

HİZMETLERİMİZ

Yapma Yanarız