Elektrik Yangınlarına Ne Sebep Olur?
Elektrik Yangınlarına Ne Sebep Olur? Her yıl yaklaşık 51.000 konut yangınına neden olur . Evinizin güvenli olduğunu mu düşünüyorsunuz? Risklerini ve nedenlerini anlamak ailenizi korumak için en iyi yoldur.
Elektrik Yangınlarının En Yaygın Nedenleri
Elektrik Yangınlarına Ne Sebep Olur? ? Tek gereken aşırı ısı veya tek bir kıvılcımdır. İşte elektrik yangınlarının başlıca nedenlerinden bazıları:
- Eski veya Aşınmış Elektrik Kabloları
Eviniz kaç yaşında? 20 yıldan daha önce inşa edilen evlerin büyük ihtimalle eski kabloları vardır. Ne yazık ki, eski kablolar ev yangınlarının önde gelen nedenlerinden biridir. Modern teknolojinin ve enerji tüketiminin taleplerini karşılayacak kapasiteye sahip değildir, bu nedenle sık sık devre kesici aşırı yüklemeleri, elektrik kesintileri veya kötü kablolamanın diğer belirtilerini fark edebilirsiniz.
Yangın Önleme Stratejisi: Evinizi denetlemesi ve eski veya hasarlı kabloları değiştirmesi için kalifiye bir elektrikçi tutun .
Arızalı Elektrik Prizleri
Çoğu elektrik yangınının prizlerde başladığını biliyor muydunuz? Topraklanmamış prizlerin kıvılcım çıkarma, elektrik arkı oluşturma veya tutuşma olasılığı daha yüksektir. Topraklı prizler bile arkalarındaki kablolar gevşerse yangın çıkarır. GFCI prizleri kısa devre durumunda devreyi açarak yangınları önlemeye yardımcı olur.
Yangın Önleme Stratejisi: Prizleri düzenli olarak inceleyin. Prizlerin veya anahtarların etrafında kurum gibi aşınma belirtileri arayın. Kablolar gevşekse, onları sıkmak yangın olasılığını azaltacaktır. Priz yükseltmeleri veya ciddi elektrik onarımları için her zaman profesyonel bir elektrikçi çağırın.
Elektrik Devresi Aşırı Yüklenmeleri
Tek bir güç kaynağına çok fazla kablo takmak felakete davetiye çıkarmaktır. Birden fazla cihazı ve elektronik cihazı aynı anda çalıştırmak için tek bir uzatma kablosu kullanmaktan kaçının. Devreyi aşırı yüklemek sistemi yıpratan ve yangına neden olur.
Yangın Önleme Stratejisi: Uzatma kablolarına güvenmek yerine, birden fazla priz kullanmayı deneyin ve cihazlarınızın özel bir devresi olduğundan emin olun. Evinizde yeterli priz veya özel devre yoksa, daha fazlasını takması için bir elektrikçi tutun .
Eski Ev Aletleri
Elbette, 1960’lardan kalma o tost makinesi harika görünür, ancak kullanımı muhtemelen güvenli değil. Eski cihazlar, malzemeler, yapı ve güvenlik yönetmelikleri söz konusu olduğunda modern standartlara uygun değildir. Ayrıca, eski cihazların yıpranan kabloları veya gevşek kabloları olma olasılığı daha yüksektir.
Yangın Önleme Stratejisi: Cihazları elektriksel hasar belirtileri açısından inceleyin. Garip sesler çıkaran veya yanık kokusu üreten tüm cihazlar bir cihaz onarım uzmanı tarafından incelenmelidir. Arızalı cihazları güncel güvenlik standartlarına uyan yeni modellerle değiştirin.
- Aydınlatma Armatürleri
Tüm ampuller her armatürle uyumlu değildir. Uyumsuz bir lambaya yüksek watt’lı bir ampul takmak elektrik yangınlarının başlıca nedenlerinden biridir. Lambayı geçici bir bez abajurla örtmek de yangına neden olur.
Yangın Önleme Stratejisi: Yeni ampuller takmadan önce watt değerini iki kez kontrol edin. Bir aydınlatma armatürü kullanım sırasında çok ısınıyorsa, onu değiştirme zamanı gelmiştir. Sadece armatürünüzün şekline ve boyutuna uyacak şekilde tasarlanan ticari abajurlar kullanın.
- Taşınabilir Isıtıcılar
Alan ısıtıcıları ev yangınlarına neden olmalarıyla ünlüdür. Bu cihazlar hızla ısınır ve yanıcı maddeleri hemen tutuşturabilir. Taşınan bir ısıtıcıyı perdelere, yatak takımlarına veya döşemelere çok yakın yerleştirmek yangına neden olur.
Yangın Önleme Stratejisi: Taşınabilir ısıtıcıları düz, yangına dayanıklı yüzeylerde saklayın ve yanıcı maddelerden uzak tutun. Bir alan ısıtıcısını asla gözetimsiz bırakmayın ve kullanılmadığında her zaman ünitenin fişini çekin.
Ailenizi Elektrik Yangınlarından Korumak İçin İpuçları
Tüm güvenlik önlemlerine ve kurallarına uysanız bile, tüm elektrik yangınlarını önlemek her zaman mümkün değildir. Bir yangın çıkarsa, ailenizi korumaya hazır olun. Bir elektrikçinin güvende kalmanız için size önerdiği şey şudur:
- Elektrik sisteminizin koda uygun ve kullanım için güvenli olduğundan emin olun. Bu, GFCI çıkışlarına yükseltme, eski bir elektrik panelini güncelleme, eski kabloları değiştirme ve daha fazlasını içerir.
- Asla yıpranmış, kopmuş veya kıvrılmış tellere sahip elektronik cihazları kullanmayın. Kıvılcım çıkarabilir ve tutuşabilirler.
- Evinizin her yerine çalışan duman dedektörleri takın. Pilleri sık sık test edin ve değiştirin.
- Bir yangın söndürücüye yatırım yapın. Su, elektrik yangınlarında işe yaramaz ve durumu çok daha kötü hale getirir.